Over Glinsterrijk en de maakster Evelien

De visie van Glinsterrijk gaat om het creëren van schoonheid, om het geven van nieuw leven aan wat anders zonder omkijken aan de kant zou worden gezet, over het opnieuw waarde geven aan gebruikte materialen, voorwerpen en zelfs dieren, over glans geven aan de wereld, over het raken van de ziel door subtiele toepassing van materialen in een nieuwe vorm.

Daartoe is het maakproces van groot belang. Deze bestaat uit een ontdekkingstocht vanuit de materialen zelf en wat ik er in zie, waardoor wonderlijke combinaties uiteindelijk komen tot een nieuw produkt.

 

Net als het maakproces binnen Glinsterrijk is het idee ervan ook organisch ontstaan.

Het vak van dieren prepareren vloeide onverwacht voort vanuit mijn studie Museologie, waar ik me vooral met de conservering van organische materialen bezighield.

Toen ik zag hoe een uil werd opgezet en er vanuit een hoopje van niks weer een prachtig statig dier ontstond wilde ik dit meteen ook kunnen. De magie van een vogel, net gewassen en compleet ontdaan van alles, weer langzaam in mijn handen tot leven te zien komen. Deze dieren zijn als stille wachters die vragen om je bewondering en roepen allerlei vragen op, variërend van waar ze vandaan komen, tot hoe ze gemaakt zijn en welk leven ze hebben geleid, tot waar ze nu staan en zijn.

 

Evelien Sneekes - preparateurAl van kinds af aan vind ik het fijn met mijn handen bezig te zijn en met allerlei materialen siervoorwerpen te maken, van oorbellen tot keramische vazen. Hieruit hebben de interieurvoorwerpen in de vorm van lampen en mobiles zich als vanzelf aangediend. Ze zijn met liefde voor het materiaal en met oog voor een verrassende samenstelling van vormen, kleuren en met funktie gemaakt. Ze geven een gevoel van verwondering door hun puurheid en subtiel materiaalgebruik. Ze geven plezier aan de ruimte. Deze sierlijke interieurvoorwerpen en vormen een goed tweespan met de opgezette dieren.

Als een blijkbaar logische derde tak binnen Glinsterrijk is het idee van een combinatie van beide ontstaan, waarin ik dierlijk materiaal verwerk in interieurvoorwerpen en opgezette dieren een creatieve draai geef. Na een opdracht om een hoed te maken met als thema vogels waren de vleugels snel geprepareerd en was de uitkomst een verrassend theatraal hoofddeksel. Dit brengt mij tot nieuwe mogelijkheden om mijn handvaardigheid, mijn vak van dierenpreparateur en mijn voorliefde voor hergebruik van zowel organisch als kunststofmaterialen te combineren.

 

Mijn hart leeft pas echt op als ik kan maken en van iets, iets nieuws kan creëren en er zo mooie en verrassende voorwerpen ontstaan. Voorwerpen die de wereld meer glans geven en die aanzetten tot dromen, tot het prikkelen van de fantasie. Voorwerpen die de mens meenemen naar een wereld van kleur en licht, die vrolijkheid en speelsheid brengen.

 

Evelien Sneekes