Over Glinsterrijk en de maakster Evelien

De visie van Glinsterrijk gaat om het creëren van schoonheid, om het geven van nieuw leven aan wat anders zonder omkijken aan de kant zou worden gezet, over het opnieuw waarde geven aan gebruikte materialen, voorwerpen en zelfs delen van dieren, over glans geven aan de wereld, over het raken van de ziel door subtiele toepassing van materialen in een nieuwe vorm.

Daartoe is het maakproces van groot belang. Deze bestaat uit een ontdekkingstocht vanuit de materialen zelf en wat ik er in zie, waardoor wonderlijke combinaties uiteindelijk komen tot een nieuw produkt.

 

Net als het maakproces binnen Glinsterrijk is het idee ervan ook organisch ontstaan.

 

Evelien Sneekes - preparateurAl van kinds af aan vind ik het fijn met mijn handen bezig te zijn en met allerlei materialen siervoorwerpen te maken, van oorbellen tot keramische vazen. Hieruit hebben de interieurvoorwerpen in de vorm van lampen en mobiles zich als vanzelf aangediend. Ze zijn met liefde voor het materiaal en met oog voor een verrassende samenstelling van vormen, kleuren en met funktie gemaakt. Ze geven een gevoel van verwondering door hun puurheid en subtiel materiaalgebruik. Ze geven plezier aan de ruimte. 

Als tweede tak binnen Glinsterrijk verwerk ik  vogelmateriaal in interieurvoorwerpen. Na een opdracht om een hoed te maken met als thema vogels waren de vleugels van een vogel snel geprepareerd en was de uitkomst een verrassend theatraal hoofddeksel. Dit brengt mij tot nieuwe mogelijkheden om mijn handvaardigheid en mijn voorliefde voor hergebruik van zowel organisch als kunststofmaterialen te combineren.

 

Mijn hart leeft pas echt op als ik kan maken en van iets, iets nieuws kan creëren en er zo mooie en verrassende voorwerpen ontstaan. Voorwerpen die de wereld meer glans geven en die aanzetten tot dromen, tot het prikkelen van de fantasie. Voorwerpen die de mens meenemen naar een wereld van kleur en licht, die vrolijkheid en speelsheid brengen.

 

Evelien Sneekes