Prepareren van vogels

Ik ben twee jaar ‘in de leer’ geweest bij een vakkundig opgeleide en doorgewinterde dierenpreparateur en daar heb ik mij het vak van prepareren door veel oefenen eigen gemaakt. Sindsdien heb ik ruim twintig jaar ervaring en leer ik nog steeds bij elk dier dat ik opzet.

 

Ik prepareer met name kleine tot middelgrote vogels en doe dit op natuurgetrouwe wijze of met een kunstzinnige draai. Hierbij kun je denken aan een alternatieve houding van het dier zelf (een dansende fuut bijvoorbeeld) als ook een ander voetstuk dan de gebruikelijke tak of stronk. Ze worden subtiel, met een oog voor detail, gemaakt en geven een interieur, van een woning tot een winkel, een bijzondere allure.

Ik werk op zorgvuldige wijze en ga met respect voor het, gewezen, dier om.

Mijn vakmanschap en de glinstering in de ogen van mijn opgezette dieren maken dat ze weer tot leven komen.

 

Op verzoek kan ik een presentatie of een demonstratie geven over het opzetten van dieren.

 

Gang van zaken:

De meeste dieren in Nederland zijn beschermd en mogen worden geprepareerd door een preparateur die over lootjes van het RVO beschikt. Na het vinden van een dood dier dat je wilt laten opzetten zoek je een preparateur die je aanspreekt (vaak via prepareren.nl). Aangezien er sinds januari 2017 geen vervoersverklaring meer hoeft te worden gehaald, kun je vervolgens rechtstreeks met het dier naar desbetreffende preparateur gaan.

Tot die tijd kun je het dier het beste in een luchtdichte plastic zak in de vriezer (liefst -18 graden C) bewaren. Bij aflevering van het dier geef je aan in welke gewenste houding en op welk voetstuk je het dier wilt laten prepareren en wordt een levertijd afgesproken.

 

Prijzen:

Voor het prepareren van dieren bestaan richtlijnen voor de basisprijs, uitgezet door de Nederlandse Vereniging van Preparateurs (NVP). De uiteindelijke prijs hangt af van de soort, grootte en moeilijkheidsgraad van de betreffende vogel of zoogdier en de gewenste houding, zoals met gespreide vleugels, een alternatieve houding, een bewerkelijk of prijzig (qua materiaal en bewerking) voetstuk. De prijzen beginnen met de kleinste vogel zoals een winterkoninkje vanaf 120,- tot circa 375,- euro (ex btw) voor een grote vogel zoals een aalscholver. Er is hier sprake van een prijs per projekt. Voor restauratieopdrachten van bestaande opgezette dieren is een prijs per uur van kracht.

 Gierzwaluw vliegend
Parkiet vliegend
Ekster op 'groene' stam
Roodborst op bout
Muis met parasol
Bosuil
Kerkuil open vleugel
IJsvogel
IJsvogel weer droog
Zanglijster
Houtsnip
Aalscholver in de maak
Aalscholver geheel
Aalscholver close-up
Parkiet
Parkiet vooraf
IJsvogel M.M.